highlightsnieuws

Paviljoen Department of Search is opgehesen!

By oktober 14, 2016 No Comments

Op traditionele wijze is dinsdag 11 oktober 2016 het paviljoen van het Department of Search opgehesen! Hiermee is de officiële aftrap van Zero Footprint Campus een feit. Twaalf onderzoeksvragen zijn uitgezet op de campus van het Utrechts Science Park (USP). Deze zoektochten zijn gedurende het academiejaar te volgen op deze website en bij het paviljoen.

Tijdens de Barn Raise is de Powermap van kunstenaarsduo Bureau d’Etudes ondertekend door Floris de Gelder (directeur Utrecht Science Park), Hans van Soelen (hoofd Culturele Zaken Gemeente Utrecht ), prof. dr. Bert van der Zwaan (rector magnificus Utrecht University ), Florian Hupkes (sr.marketeer & fondsenwerver Stichting Het Utrechts Landschap) en Maria Hlavajova (directeur BAK, Basis voor Aktuele Kunst). Deze map zal gaan reizen over het USP en de vraag stellen: waar sta jij?

Het paviljoen is geheel met de hand gemaakt en bestaat uit larikshout, afkomstig uit productiebossen van Staatsbosbeheer in Drenthe. Staatsbosbeheer beboste aan het begin van de vorige eeuw grote delen met snelgroeiende uitheemse soorten. Inmiddels zijn de inzichten veranderd en heeft Staatsbosbeheer nu als doel de resterende productiebossen aantrekkelijker te maken voor dieren, planten en mensen en laat zodoende uitheemse soorten vervangen door bomen die oorspronkelijk in Drenthe thuishoren. De bomen zijn ca. 100 jaar oud en goed te gebruiken voor constructies.

Het bouwwerk is nu een framewerk waaraan afhankelijk van de wens van de gebruiker (de kunstenaars) de komende tijd functionaliteiten worden toegevoegd. Het paviljoen fungeert als ontmoetingsplek, workshopruimte, werkruimte, vergaderplek, werkplaats en tentoonstellingsplek.

Een aantal kunstenaars presenteerde een eerste aanzet van hun onderzoeksvraag zoals ‘Human Power Plant’ van Melle Smets en Kris de Decker, ‘Milk Bar’ van Cynthia Hathaway (i.s.m. Sietske Klooster) en de ‘Scenariomachine’ van Monnik. Er was de hele dag gratis soep, XXL Soup, van reuzengroenten en er werd geproost met rauwe melk van Boerderij de Tolakker.

Locatie Department of Search-paviljoen: naast Educatorium, Genèvelaan/Leuvenlaan, Utrecht Science Park.

Foto’s: Jokko Voogt

 

Leave a Reply