highlightsnieuws

Persbericht: ‘Methode Kunstenaar’

By april 19, 2017 No Comments

Persbericht, Utrecht 19 april 2017

Department of Search introduceert in het Utrecht Science Park de ‘Methode Kunstenaar’

Department of Search is een nieuwe ‘faculteit’ op het Utrecht Science Park, een door kunstenaars opgerichte organisatie. Een departement van het zoeken, maar ook voor het zoeken. Dit nieuwe ‘departement’ koppelt kunstenaars aan de wetenschapspraktijk van het Utrecht Science Park, biedt hen ruimte voor onderzoek en experiment en geeft hen opdracht voor het ontwikkelen en presenteren van nieuw werk.

Het eerste grote project van Department of Search is Zero Footprint Campus. Gedurende een jaar hebben 12 kunstenaars een artistiek onderzoek gedaan naar de (on)mogelijkheden van een Zero Footprint Campus. Hoe lenen dit gebied en zijn gebruikers (onderzoekers, studenten, kantinemedewerkers, beveiligers) zich voor het maken van een nieuw kunstwerk? En hoe kan dat werk bijdragen aan of een ander licht werpen op onze zoektocht naar een duurzame samenleving? Er wordt intensief samengewerkt met de deskundigen van Universiteit, Hogeschool en de andere (kennis)instellingen. Hierdoor kunnen de kunstenaars gebruik maken van de wetenschappelijke zoekmachine die het Science Park is.

In juni worden de zoektochten met rondleidingen, lunches, lezingen, debatten en workshops gepresenteerd. Iedereen wordt uitgedaagd mee te denken over tal van absurde, realistische, futuristische en kritische visies op de mogelijkheid van een zero footprint campus. Een faculteitsgebouw in de open lucht van het Department of Search fungeert als publiek platform waar de deelnemende kunstenaars hun zoekvragen presenteren en bijeenkomsten organiseren.

Deelnemende kunstenaars

Bureau d’Études • Friendly Stalking • Cynthia Hathaway • Arne Hendriks • Guido Marsille • Monnik • Read-in • Roel Roscam Abbing • Melle Smets • Helmut Smits • Laurent Tixador • Maarten Vanden Eynde

Praktische informatie 

Open podium van 1 t/m 25 juni 2017 op het Utrecht Science Park
• Instaprondleidingen: elke maandag 15.30 uur en vrijdag 14 & 16 uur
aanmelden niet verplicht maar wel gewenst gezien beperkt aantal plaatsen
• Groepsrondleidingen: op afspraak (max. 25 deelnemers)
Voor actuele agenda, update lezingen, workshops etc.: www.zerofootprintcampus.nl
Aanmelden of meer info: info@departmentofsearch.nl
Hoofdlocatie: Tijdelijk paviljoen van Department of Search, Genèveplein, USP

De zoektochten in het kort

Monnik verbeeldt en onderzoekt de toekomst van onderwijs en sciencepark in de Scenario Machine. Melle Smets vraagt zich af hoeveel zogenaamde Human Power Plants nodig zijn om de hele campus van energie te voorzien. Arne Hendrik probeert het verlangen naar groei te ontrafelen. Niets symboliseert volgens hem de vernietigende menselijke overgave aan groei beter dan haar belichaming in een kankercel. Guido Marsille werkt aan het ontwikkelen van een zuiver schoonmaakmiddel gemaakt van organisch afval uit de universiteitskantine. Read-in zoekt naar de onderliggende systemen van de in de bibliotheken gepresenteerde vakliteratuur en werkt aan een voorstel voor een inclusiever alternatief. Helmut Smits organiseert samen met KesselsKramer een campagne voor kraanwater omdat dit veel duurzamer is dan flessenwater en bovendien in Nederland op veel meer punten getest wordt dan water in flessen en dus vermoedelijk gezonder is. Het Franse Bureau d’Etudes stelt een rampscenario voor waarbij De Uithof overstroomt. Welke mogelijkheden zien zij als we cultuur en milieu van invloed willen laten zijn op de ontwikkeling van de campus? Cynthia Hathaway maakt op ambachtelijke wijze de eerste lokaal geproduceerde, duurzame campussweater. Maarten Vanden Eynde blikt vanuit een fictieve, verre toekomst terug op ons heden en verleden. Welke uitvindingen blijven op lange termijn echt betekenisvol? Laurent Tixador werkt aan een zoektocht naar de wederzijdse afhankelijkheid tussen de mensen en natuur. Wetenschappers volgen samen met Rolf Engelen een half jaar een kunstenaar met als doel meer wetenschappelijk inzicht te verkrijgen in de manier van werken en denken van de kunstenaar. En Roel Roscam Abbing onderzoekt de footprint die we in de ruimte achterlaten en gaat in zijn DIY spacekeet op zoek naar contact met satellieten en andere artificiële ‘sterren’ om erachter te komen waar we staan en waar we heengaan.

Achtergrond

Department of Search is na een jaar vooronderzoek opgericht door de Nederlandse kunstenaar Melle Smets, de in Nederland werkende ontwerper Cynthia Hathaway en curator Carlijn Diesfeldt. Zij zien de methode kunst(enaar) als een belangrijke stem in het grootschalige onderzoeksproject naar healthy urban living dat Utrecht Science Park is, omdat duurzaamheid niet alleen iets is wat we moeten gaan consumeren maar vooral een mentaliteitsverandering impliceert, een andere blik op de wereld, de realiteit en mogelijke oplossingen. Die oplossingen liggen niet alleen in het aanpassen van productieprocessen en consumentengedrag maar misschien wel vooral in het opnieuw doordenken van wat het probleem is, het zoeken van oplossingen op onbegane paden en het openstaan voor antwoorden van een heel andere orde. Daarin wil het Department of Search een rol spelen.

Zero Footprint Campus wordt georganiseerd i.s.m Gemeente Utrecht, Stichting Utrecht Science Park, Universiteit Utrecht en Stichting Aardschap en wordt mede mogelijk gemaakt door The Art of Impact, Mondriaan Fonds, provincie Utrecht, K.F. Hein Fonds, Stichting Doen en Prins Bernhard Cultuurfonds.