nieuws

Kunstenaar maakt asfalt-snelweg op de Uithof

By mei 11, 2017 No Comments

Arne Hendriks (1971) is al jaren gefascineerd door groei. Voor Zero Footprint Campus werkt Hendriks dit academisch jaar aan het onderzoekscentrum KankerCel. In KankerCel probeert hij ons verlangen naar groei te ontrafelen o.a. door het voeren van gesprekken over kanker en economie. Thema van deze gesprekken is steeds (kwaadaardige) groei. Het fenomeen groei heeft in kankeronderzoek en economie een eigen gespecialiseerde taal en manier van denken ontwikkeld. In de economie wordt groei nagejaagd en bejubeld, binnen kankeronderzoek daarentegen wordt groei bestreden. Hendriks wil door deze twee gespecialiseerde velden met elkaar in dialoog te brengen, samen werken aan een taal die onze obsessie met groei in een nieuw perspectief plaatst. En hoopt zo gereedschappen te kunnen bieden om onderscheid te maken tussen goede en kwaadaardige groei.

Het onderzoekscentrum KankerCel komt te staan op een ‘plein’ van asfalt. Deze asfalt-sculptuur doet denken aan een snelwegnetwerk als ondersteuner van onze economie en ook aan het proces van angiogenesis. Hierbij stimuleert een tumor de vorming van nieuwe bloedvaten om te kunnen blijven groeien. Om het kantoor in te gaan, moet men door een bamboebos dat steekt door het asfalt; bamboe is een sterke woekeraar en laat zich in zijn groei niet beperken. Op het dak van de KankerCel staat de uitspraak ‘Omnis cellula e cellula’; Iedere cel komt voort uit een cel (bekend van o.a. John Green in boek en film ‘The Fault in our Stars’).

Arne Hendriks werkt voor dit project o.a. samen met verschillende onderzoekers en studenten van het Hubrecht Instituut (waaronder prof.dr. Hans Clevers) en Utrecht University School of Economics.

Start aanleg Asfvalt-sculptuur: maandag 15 mei a.s. van 7 tot ca. 15 uur. 

KankerCel is open tijdens de presentatie van Zero Footprint Campus van 1 t/m 25 juni 2017. Locatie: Genevelaan/Leuvenlaan, Utrecht Science Park

 Arne Hendriks