Over de Kunstenaar
Het onderzoek van Van Blankensteyn begon op de campus met een heel eenvoudige vraag: ‘Hoe houden we de campus schoon met lokale middelen?’ Zij zochten contact met allerlei deskundigen, uiteenlopend van biologen, scheikundigen en natuurkundigen tot schoonmaaksters, keukenpersoneel en tuinlieden. Deze benadering leidt tot een gemeenschappelijkheid waarin verschillende specialismen kunnen samenwerken bij het beantwoorden van deze eenvoudige vraag. Zo bleek al snel dat sinaasappelschillen ruim vertegenwoordigd waren in het voedselafval op de campus. Deze schillen zijn weliswaar afval in de voedselverwerkende industrie maar vormen een waardevolle grondstof voor zeep. Voor Department of Search hebben Marsille en Prinsen een productiefaciliteit voor schoonmaakmiddelen gerealiseerd die sinaasappelschillen als grondstof gebruikt. Zij bestudeerden de sinaasappel in zijn oorspronkelijke leefomgeving en onderzochten de biotoop rond de sinaasappelboom. Hoe verloopt de interactie tussen de bodem, bacteriën, sinaasappels en weersomstandigheden? Zij combineerden waarnemingen (door de boom nader te bestuderen) en kennis van scheikunde, biologie en techniek om een gistingslaboratorium op te zetten waarin wordt gezocht naar het perfecte evenwicht voor het winnen van nuttige grondstoffen voor schoonmaakmiddelen. Van Blankensteyn gebruikt natuurlijke gistingsprocessen om sinaasappelschillen om te zetten in schoonmaakmiddelen. Deze benadering is een voltrekt nieuwe manier van denken over afval, hygiëne en de beleving van schoonmaken.
Samenwerkingspartners
Universiteit Utrecht
Deskundige hulp van de faculteiten Biochemie en Microbiologie
Faculteit Biologie
Professor dr. H. Wösten , Microbologie
dr. H. de Cock, Microbiologie
dr. J. Appelman, Programma manager Bio-inspired Innovation
Programma Bio-Inspired Innovation
Botanische Tuinen
Antibacterieel onderzoeksproject honoursstudenten
HU-University of Applied Sciences Utrecht
Hulp bij productontwikkeling schoonmaakmiddelen
Institute for Life Sciences & Chemistry (ILC) +
Research group Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry (INT)
2e jaar studentenprojectteam Biokatalyse & Polymerisatie
3e jaarsstudenten Stage Chemical Technology
Partners Utrecht Science Park
Universiteit Utrecht, Facilitair Service Centrum
Sodexo, leverancier sinaasappelschillen
Asito, toepassing schoonmaakmiddelen