Over de searchvraag
Voor Department of Search ontwikkelt Helmut Smits i.s.m. KesselsKramer een campagne die het drinken van kraanwater moet stimuleren.
Uit gesprekken die Smits voerde met Ruud Schotting, hoogleraar Kwantitatief Watermanagement aan de Universiteit Utrecht, bleek dat Nederland zo ongeveer het allerbeste kraanwater ter wereld produceert. Meer dan 70% van het drinkwater wordt gemaakt van grondwater. Gebotteld water is ongeveer 1000 keer duurder dan Nederlands kraanwater. Komt nog bij dat de regels en controles op Nederlands kraanwater veel strenger zijn dan bij water dat je in een fles koopt. Nederlands kraanwater wordt op meer dan 500 stoffen gecontroleerd. De water footprint van 1 liter Nederlands kraanwater is 1,1 liter, die van 1 liter gebotteld water 3 tot 5 liter. Nederlands kraanwater is overal verkrijgbaar, je hoeft er niet voor naar de winkel, je draait gewoon de kraan open, dus geen transport van gebotteld water en geen plastic afval. Als je dit weet, wil je geen water in de fles meer kopen? Toch?
Ruud Schotting roept in een column voor de DUB het universiteitsbestuur op om de verkoop van gebotteld water op de campus te verbieden. Tot nu toe zonder resultaat. Kan een campagne voor het drinken van kraanwater als verleidingsstrategie wel door het krachtenveld van (commerciële) belangen heenbreken? Niet alleen door bewustwording te vergroten maar ook door alternatieve communicatiekanalen te verkennen. Uitingen in het publieke domein op de campus zijn aan strenge censuur onderhevig. Posters plakken en flyers verspreiden kan hier niet zomaar. Politieke uitingen zijn verboden. Hoe kan de campagne hier een eigen weg vinden en op alternatieve wijze draagvlak creëren?
Samenwerkingspartners
Helmut Smits werkt op het USP samen met: Geo Sciences – Hydrogeology (UU) en het Lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (HU).
www.helmutsmits.nl
http://kraanwatergeneratie.com