nieuws

Het potentieel van menskracht in een moderne samenleving

By juni 6, 2017 No Comments

Universiteit Utrecht heeft zich het doel gesteld om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Department of Search zet de ultieme duurzame energiebron in de kijker: menskracht. In tegenstelling tot wind en zon is menselijke energie altijd beschikbaar, ongeacht het seizoen of het uur van de dag. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is de mens dan weer een schone energiebron, die alleen maar toeneemt naarmate de bevolking groeit.

Kunstenaar Melle Smets verkent samen met Kris De Decker het potentieel van menskracht aan de hand van een concreet voorbeeld: een volledige op menselijke energie werkende studentengemeenschap in het grotendeels leegstaande Van Unnikgebouw op het Utrecht Science Park. Zowel spierkracht, lichaamswarmte als afvalstoffen worden benut. Het dieet van de studenten is zodanig samengesteld dat ook de voedselproductie geen CO2 oplevert. Aan de hand van hun berekeningen blijkt dat een volledig op menskracht werkend Van Unnik studentenhuis haalbaar is – al moeten de studenten daarvoor wel 2 tot 6 uur energie produceren.

De exclusieve keuze voor menskracht roept heel wat unieke vragen op in het debat rond duurzaamheid. Hoe duurzaam zijn zogenaamd duurzame energiebronnen eigenlijk? Wat is duurzaamheid? Hoeveel energie is er nodig om een modern leven te leiden? Wat is een modern leven? Zijn mensen bereid om opofferingen en inspanningen te doen voor een CO2-neutrale campus? Of is elk compromis uitgesloten? Hebben we minder energie nodig als we ze zelf moeten produceren? Wat gebeurt er als we menskracht met andere hernieuwbare energiebronnen combineren?

Op 15 juni 2017 presenteren Smets en De Decker de bouwplannen voor het op menskracht draaiende Van Unnikgebouw. Het energieverbruik tijdens het debat wordt geleverd door het prototype menselijke energiecentrale.

Zie voor meer informatie www.humanpowerplant.be.

Presentatie en debat: donderdag 15 juni 16-18 uur, Forum Department of Search, hoek Genevelaan / Leuvelaan, Utrecht. Aanmelden (niet verplicht): maaike@departmentofsearch.nl.

_MG_0976

Foto: Aafke Holwerda

schets Human Power Plant

Tekening Melle Smets, Human Power Plant