Over de kunstenaar

Helmut Smits gelooft dat elke situatie, gedachte of voorwerp een goed kunstwerk in zich draagt. Terug naar de basis, op zoek naar innerlijke tegenstrijdigheden, is hij altijd op zoek naar die kunstwerken. Dat heeft hem al een oeuvre opgeleverd van honderden werken sinds 2001, het jaar dat hij zijn kunstopleiding voltooide aan de kunstacademie in Den Bosch. Sindsdien werkt hij vrij en in opdracht met ruimtelijke installaties, werk in de publieke ruimte en publicaties.

(portretfoto Helmut Smits: Koos Breukel)

Over de searchvraag

Voor Department of Search ontwikkelt Helmut Smits i.s.m. KesselsKramer een campagne die het drinken van kraanwater moet stimuleren.

Uit gesprekken die Smits voerde met Ruud Schotting, hoogleraar Kwantitatief Watermanagement aan de Universiteit Utrecht, bleek dat Nederland zo ongeveer het allerbeste kraanwater ter wereld produceert. Meer dan 70% van het drinkwater wordt gemaakt van grondwater. Gebotteld water is ongeveer 1000 keer duurder dan Nederlands kraanwater. Komt nog bij dat de regels en controles op Nederlands kraanwater veel strenger zijn dan bij water dat je in een fles koopt. Nederlands kraanwater wordt op meer dan 500 stoffen gecontroleerd. De water footprint van 1 liter Nederlands kraanwater is 1,1 liter, die van 1 liter gebotteld water 3 tot 5 liter. Nederlands kraanwater is overal verkrijgbaar, je hoeft er niet voor naar de winkel, je draait gewoon de kraan open, dus geen transport van gebotteld water en geen plastic afval. Als je dit weet, wil je geen water in de fles meer kopen? Toch?

Ruud Schotting roept in een column voor de DUB het universiteitsbestuur op om de verkoop van gebotteld water op de campus te verbieden. Tot nu toe zonder resultaat. Kan een campagne voor het drinken van kraanwater als verleidingsstrategie wel door het krachtenveld van (commerciële) belangen heenbreken? Niet alleen door bewustwording te vergroten maar ook door alternatieve communicatiekanalen te verkennen. Uitingen in het publieke domein op de campus zijn aan strenge censuur onderhevig. Posters plakken en flyers verspreiden kan hier niet zomaar. Politieke uitingen zijn verboden. Hoe kan de campagne hier een eigen weg vinden en op alternatieve wijze draagvlak creëren?

Samenwerkingspartners

Helmut Smits werkt op het USP samen met: Geo Sciences – Hydrogeology (UU) en het Lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (HU).

www.helmutsmits.nl

http://kraanwatergeneratie.com

NIEUWS

Drink meer kraanwater!

Water in plastic flessen is meer dan 1.000 keer zo duur als water uit de kraan. Bovendien hoeft het aan ...
Verder lezen

Podcast door Ingmar Heytze

Luister naar het 'Dagboek zonder Dagen' van dichter/schrijver Ingmar Heytze. Een podcast over Zero Footprint Campus, een zoektocht in 12 ...
Verder lezen

Paviljoen Department of Search is opgehesen!

Op traditionele wijze is dinsdag 11 oktober 2016 het paviljoen van het Department of Search opgehesen! Hiermee is de officiële aftrap van ...
Verder lezen

Come & Join the Barn Raise!

In één dag wordt het Department of Search-paviljoen met de hand opgericht. Vele handen maken licht werk, wees welkom en hijs ...
Verder lezen

Wil je ook Zero nieuws ontvangen?

Schrijf in voor onze nieuwsbrief!

Department
of Search

Kunstenaars Melle Smets en Cynthia Hathaway introduceren op het USP een nieuw departement, het Department of Search. Hierin krijgt de ‘methode kunstenaar’ naast de wetenschappelijke benadering een belangrijke rol. Zero Footprint Campus is een initiatief van het Department of Search i.s.m. Gemeente Utrecht, Stichting Utrecht Science Park, Universiteit Utrecht en Stichting Aardschap en wordt mede mogelijk gemaakt door The Art of Impact, Mondriaan Fonds, provincie Utrecht, K.F. Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Doen.

info@departmentofsearch.nl

Follow us!